Hetast just nu!

24 april, 2010

Händelser som skakat världen

Aftonbladet kör i sammarbete med BBC veckans DVD "Händelser som skakat världen" Denna vecka är det:

Vapenstilleståndet julen 1914
Det var den första krigsjulen under första världskriget. Tyska och engelska soldater låg och frös i sina skyttegravar ett drygt handgranatkast från varandra. Kylan tilltog och stanken från obegravda fiender och vänner minskades något. Det var julafton, ingen orkade skjuta. Tyskarna smög upp tända julgranar vid skyttegravarna. Så plötsligt hörde britterna tyska julsånger. De sjöng tillbaka.

Det slutade med att soldaterna gick upp ur skyttegravarna och möttes i ingenmansland. De bytte adresser, bjöd på öl, cigaretter och choklad. Någon hade en fotboll. Soldaterna hjälptes åt att begrava sina döda. Tyskar och britter hade gemensamma minnesgudstjänster. Detta oacceptabla beteende pågick längs halva det brittiska frontavsnittet. Och kunde inte tillåtas. I fortsättningen löd generalordern att alla som fraterniserade med fienden skulle skjutas på fläcken.



Min första tanke är ju såklart, vem var det som riskerade sitt liv? Kan bara föreställa mig, tyskarna ligger i skyttegraven och högsta befälet pekar på Ove, säger vi att en soldat heter. "-Ove, ställ dig upp så får vi se om de skjuter dig! Bra ingen sköt, prova nu att gå ut på fältet med en julgran och ställ dig där och se dum ut! Hoppas ingen skjute dig... Om inte, börja locka med en chokladbit och be om en tillfällig vapenvila för att fira julen. Några frågor Ove?"

Inga kommentarer: