Hetast just nu!

19 juni, 2010

Kungliga Bröllopet - Idag kl 15:30


Bröllopet är nära nu! -4 timmar

Ingen har väl missat att Ironprinsessan Victoria Beckham och Boxer Robert.

Ingen har väl missat att kronprinsessan Victoria och Daniel Westling gifter sig idag. Tv4 sänder hela arrangemangent från kl 07:58-00:30. Här är det inte nå snack om bästa sändningstid, det är gardering på hela dagen!

Vädret har de verkligen tur med, tittar man på väderkartan så är det regnskurar i HELA Sverige, förutom precis i Stockholmsområdet där det är mestadels sol. Har staten i smyg kemikaliebesprutat himlen runt Stockholm med anti-regn kemikalier?

Man kan från flygplan och från marken beskjuta annalkande regnmoln med silverjodid och kolsyresnö. Behandlingen gör att dropparna fryser, faller som snö som längre ner förvandlas till regn. Förhoppningen är att de då ska släppa ifrån sig allt regn innan de når målet. Regnmoln som trots detta hotar bröllopet kan beskjutas med andra kemikalier som minskar droppstorleken så regnet inte faller förrän molnet passerat.

Under sommar OS i Peking, Kina 2008 använde man sig av denna teknik för att minska risken för regn under OS, då de spelades just under den största regnperioden i Kina.

Sen om det är alldeles för varmt och man hellre vill ha regn så går det faktikst att skapa regnmol via en metod med en röd laser. Men det hör inte hit, så klicka på "läs mer" om du är nyfiken på hur det fungerar.


Nu måste jag strax kila iväg mot storkyrkan, en annan är ju inbjuden ;)
Ett forskarlag har lyckats skapa regnmoln både i laboratorium och över Berlin med hjälp av röd laser. Det skriver New Scientist. I laboratorium har korta pulser med röd laser skjutits in i en kammare med vattenmättad 24 grader varm luft varpå moln skapats. Metoden har även testats framgångsrik i luften ovanför Berlin i Tyskland.

Molnen uppstår när laserpulserna skiljer elektroner från atomer i luften, något som leder till att hydroxyradikaler uppstår vilka i sin tur skapar ”frön” till regndroppar av svavel och kväve i luften, förklarar en av forskarna, Jérôme Kasparian från universitetet i Geneve, för New Scientist. Analyser av luften i kammaren efter laserpulserna visar att volymen hos regndropparna ökat med 50 procent och att mängden kondenserat vatten i de uppkomna molnen ökat hundrafalt.

Kritiker menar att kombinationen av den höga luftfuktigheten och låga temperaturen är osannolik under naturliga förhållanden. Kasparian hävdar att testerna i luften ovanför Berlin visar att förhållandena visst kan förekomma.

Inga kommentarer: